Drahé energie jsou nepříjemné, ale dá se na nich šetřit

Zdražování v Česku i dalších unijních zemích je nejrychlejší za posledních deset let. Zdražování akceleruje i růst cen energií. Analytici se shodují, že tomu tak zůstane i v dalších měsících. Na čase je proto šetřit i na energiích.

Vydáno: 5. 11. 2021
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

Meziročně v Česku spotřebitelské ceny v září vzrostly o 4,9 procenta. To je podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) o 0,8 procenta více než v srpnu. Zdražování je tak u nás vůbec na nejvyšší úrovni za posledních 13 let. A zdražuje se úplně všechno. Nafta, benzin, potraviny, oděvy. Nejrychleji ale rostou náklady na bydlení, jako jsou vodné, stočné, nájemné – a hlavně pak elektřina a zemní plyn.

Energie zdražují vysoké velkoobchodní ceny
Sami zástupci dodavatelů energií upozorňují na dlouhodobě vysoké ceny energií na burzách, kde je pro své zákazníky v předstihu nakupují. Zdražování je proto i podle nich nevyhnutelné.

„Problémem samozřejmě je, že ceny elektřiny na burzách jsou na extrémních úrovních a vysoko se drží už velmi dlouho,“ uvádí k rostoucím cenám například ČEZ na svých webových stránkách.

Elektřinu nakupuje společnost postupně, proto se nárůsty nepromítnou do cen okamžitě. Ceníky fixací pro nově sjednané smlouvy je třeba i podle ČEZ upravovat podle aktuální situace na trhu.

„Pokud si chce nový zákazník v tuto chvíli fixovat ceny elektřiny, tak pro něj musíme elektřinu na trhu zajistit,“ upřesňuje firma.

Obdobnou praxi potvrzují i zástupci dodavatele energií innogy. Ten již oznámil růst cen plynu od poloviny listopadu o zhruba 10 procent. Zdražování se nyní netýká pouze zákazníků s fixací smlouvy.

„Důvodem pro úpravu ceníků je aktuální dramatický růst ceny komodity na velkoobchodních trzích,“ uvedl mluvčí společnosti innogy Martin Chalupský. Měsíční platba v typickém rodinném domě, ve kterém se topí a ohřívá voda zemním plynem, se tak podle odhadů společnosti zvedne v průměru o 200 korun.

Čas šetřit a zvednout zálohy na energie
Současné zdražování energií české domácnosti pocítí pravděpodobně nejvíc až v příštím roce. I když dosluhující vláda uvažuje o zrušení DPH na energie. Podle finančního poradce skupiny Partners Vladimíra Weisse na to ale spoléhat nelze a třeba je začít věc řešit.

„Domácnostem již nyní doporučuji navýšit stávající měsíční zálohy na dodávky elektřiny a plynu. Byť třeba jen o několik stokorun. O vyšší částky pak těm, kteří plynem nebo elektřinou vytápí byt nebo dům,“ říká Weiss.

Dodavatel pak při ročním zúčtování záloh přesně uvede spotřebu a vyúčtuje přijaté zálohy a případný nedoplatek nebo přeplatek. „Přeplatek pak použije spotřebitel buď na úhradu budoucích záloh, nebo mu jej dodavatel zašle zpět na bankovní účet, ze kterého odesílá zálohy,“ vysvětluje Weiss.

Lidem s nečekaně vysokým nedoplatkem na energiích, kteří nemají volné finanční prostředky na jeho úhradu obvykle i do několika dnů, doporučuje jednat s jejich dodavatelem. Většina z nich nemá problém s vyhotovením splátkového kalendáře. „Důležité je nedoplatek s dodavatelem co nejdříve řešit,“ upozorňuje.

Naopak varuje před překotným řešením takové situace, kdy se lidé pod tlakem a bez rozmyšlení vrhají do rychlých půjček na internetu třeba i na dvě kliknutí.

„Úroky se u takových půjček často pohybují i ve stovkách procent za rok, navíc mívají i obrovské pokuty za jejich nesplacení včas,“ připomíná s tím, že když už se lidé nemohou takové půjčce vyhnout, je třeba si rozmyslet u koho a za jakých podmínek si ji sjednají.

Je tu i sociální podpora od státu
Nečekaný krach jednoho z velkých dodavatelů energií v Česku Bohemia Energy znamenal pro skoro milion odběrných míst rychlý přechod k novému dodavateli. To pro mnohé domácnosti znamená neplánovaný narůst výdajů za energie kvůli absenci fixace ceny.

Při výrazném navýšení nákladů na bydlení vůči měsíčnímu příjmu pak není žádná ostuda požádat o pomoc stát, a to prostřednictvím úřadu práce. Konkrétně s úhradou elektřiny a plynu může lidem pomoci příspěvek na bydlení. „Příspěvek na bydlení může žadatel od úřadu práce dostat až tři měsíce zpětně,“ říká Weiss.

Další pomocí ze sociálního systému na úhradu energií může být i takzvaný doplatek na bydlení. Anebo jednorázová dávka zvaná mimořádná okamžitá pomoc. Tuto podporu může domácnost dostat právě například na zaplacení nezbytného jednorázového výdaje, kterým nedoplatek na elektřinu nebo plyn bezesporu je.

Zdroj: iDNES.cz