Základní sazba na 2,75 %. Proč? Máme se bát nebo je to příležitost?

Česká národní banka na začátku listopadu prudce zvedla základní úrokovou sazbu až na 2,75 %. Svým způsobem jsme takovou úroveň krátkodobých úroků neviděli od roku 2008 a mnoho lidí to proto překvapilo. Není to však nic proti tomu, jak lidi překvapí inflace, která se dle modelu centrální banky dostane až na 7 %. A to mluvím o inflaci, která je brzděna mnoha administrativními položkami.

Vydáno: 22. 11. 2021
Kategorie: Bydlím
Zdroj: PartnersNews

Vývoj základní sazby České národní banky od roku 2008

Co to pro nás znamená?
Určitě to není konec světa či něco mimořádného – pouze se vracíme k normálnímu stavu, kdy je standard půjčovat si za úroky a ne za „nulu“, kdy i běžné účty nesou určitý výnos, kdy konzervativní složky (dluhopisy) mají smysluplný výnos. V průměru se základní úroky za posledních 20 let pohybovali kolem 4 %.

Samozřejmě, celá situace má své vítěze, a to:

  • Dlouhodobí dlužníci: ti mají často zafixované úroky z hypoték a spotřebních úvěrů na několik let, a do té doby budou platit tu svoji legrační nízkou úrokovou sazbu. Navíc kolem nich bude bublat inflace minimálně kolem 5 procent.
  • Majitelé komodit a nemovitostí: málokdo z nás je majitelem dolu na měď či uhlí, ale nemovitost má docela dost lidí. Sazby hypoték se sice časem zvýší (po refixu) všem, ale cena domů/bytů/pozemků by to měla v klidu kompenzovat.
  • Noví konzervativní investoři: dávat peníze do státních bezpečných dluhopisů bylo mnohem emočně/finančně náročnější v době, kdy nesly 0,5 % p.a. (rok zpátky). Nicméně nyní s jistým výnosem přes 3 % budou i dluhopisové fondy mít potenciál dosáhnout svá 4 % ročně a být hodnověrnou protiváhou akciových částí portfolií.
  • České banky s nízkým rizikem (třeba nové banky): ty nemají peníze rozpůjčované v nízko úročených úvěrech se sazbou hluboko pod inflací, ale mohou si přebytečné zdroje bezrizikově a jedním vrzem uložit skoro za 3 % u České národní banky.

… a své poražené:

  • Opět banky: čím víc se snažily tlačit úvěry, tím vyšší riziko podstoupily, ale úroky jsou nyní hluboko pod inflací, a navíc část jejich klientů bude mít v nových podmínkách problémy splácet.
  • Současní dluhopisoví investoři: být konzervativní klient v období nízkých úroků bylo peklo. Pouze několik kvalitních dluhopisových fondů (jako například Partners Bond Opportunity se svým nulovým vstupním poplatkem) dokázalo zůstat v plusu či dokonce pobíjet inflaci. Pokud manažeři neočekávali tuto situaci, jsou letos (díky výprodeji dluhopisů) většinou kvalitní dluhopisové fondy několik procent v záporu. Nicméně, neházel bych flintu do žita. Dluhopisové fondy nyní čeká dlouho nevídaná a pro klienty pozitivní věc, kdy budou konečně „bezrizikově“ vydělávat.
  • Noví dlužníci či re-fixující klienti: ti naskakují do vlaku, který se rozjel, a na hypotéční sazby kolem 2 % mohou zapomenout. Budou startovat na 4 či 5 %. Podobně klienti či firmy, kteří si užívali období levných úvěrů, se budou muset přizpůsobit násobnému růstu nákladů a mnozí budou dost překvapeni.
  • Všichni spotřebitelé: nárůst cen energií, benzínu, potravin, vstupů do výroby aj. pocítí všichni, od běžných spotřebitelů po majitele firem. A že to bude bolet.