Experti věří v oživení zábavního průmyslu a stále sázejí na akcie společnosti ČEZ

Akciové trhy bude nadále ovlivňovat pandemie covidu, zásadní vliv bude mít i vývoj inflace a politika centrálních bank.Akciové trhy ve Spojených státech loni opět trhaly rekordy. Jestli se jim to samé bude dařit i v následujících týdnech, bude záležet na řadě faktorů. Podstatný bude samozřejmě další vývoj pandemie covidu. Konkrétně nové varianty omikron, která je podle vědců mnohem nakažlivější než delta, možná se však vyznačuje slabším průběhem. Zásadní vliv bude mít na kapitálové trhy také další vývoj inflace a s ním související politika centrálních bank. V případě, že by americká centrální banka Fed zvolila rychlé tempo zvyšování sazeb, bude to akciové trhy bolet.

Vydáno: 31. 1. 2022
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

Bohumil Trampota, analytik Komerční banky:

Do portfolia bych si určitě zařadil akcie českých bank. Očekává se, že na jaře začnou mezi své akcionáře distribuovat – mimo standardní dividendy – přebytečný kapitál, kterého je hodně. Navíc jasně profitují z rychlého tempa zvyšování úrokových sazeb ČNB. A samozřejmě akcie společnosti ČEZ. Cena elektřiny prostě neklesá a drží se na historických maximech. Pro ČEZ to je jednoznačně pozitivní. ČEZ z nízkonákladových jaderných elektráren vyrábí zhruba polovinu elektřiny. Dává mu to tak konkurenční výhodu proti firmám, které musí kupovat drahé emisní povolenky. Je taky pravděpodobné, že jaderná energetika bude zařazena do bezemisních zdrojů.

Petr Lajsek, analytik společnosti Colosseum:

Jednou ze společností, kterou dlouhodobě sleduji, je The Walt Disney Company. Akcie se vlivem slabšího zisku za předchozí kvartál přiblížily ročnímu minimu, na akcie navíc tlačí hrozba omikronu (téměř třetina tržeb společnosti je generována ze zábavních parků a výletních plaveb), prostoru pro růst však budou mít rozhodně dost. Stále poměrně mladá streamovací služba Disney+ má již téměř 120 milionů uživatelů. Společnost tak začíná šlapat na paty konkurenčnímu Netflixu, který má aktuálně kolem 210 milionů uživatelů. Prostor pro růst má však Disney+ mnohem větší. Streamovací služba aktuálně působí přibližně na třetině území ve srovnání s Netflixem. Postupně se tak počítá se spuštěním Disney+ i v dalších zemích. Dle odhadů managementu by se měl počet uživatelů Disney+ do roku 2024 zdvojnásobit. Disney je však mnohem více než jen streamovací služba. Jeho filmy válcují kina a právě uvedený nový díl Spidermana slibuje velký zájem diváků. Mohl by tak dosáhnout jako první film po propuknutí koronaviru na tržby přes jednu miliardu dolarů. Do portfolia Disney patří kromě filmů a seriálů ze studia Marvel i další významné značky jako Pixar, Lucasfilm nebo globální kabelová stanice ESPN. Dobré zprávy jsou i ze segmentu zábavních parků a výletních plaveb, které v předchozím kvartále zdvojnásobily tržby oproti stejnému období za rok 2020. Jako další společnost bych zmínil Intel Corporation, jejíž akcie se nyní prodávají 25 procent pod ročním maximem. Intel tak má aktuálně poměr ceny za jednu akcii ku zisku na jednu akcii pod 10, což je u technologické blue chip společnosti takřka nevídané. Intelu by mohl k vyšší valuaci pomoci nový procesor i9, který válcuje v testech konkurenci a je o něj velký zájem. Zisk na akcii za aktuální kvartál se očekává kolem 90 centů, což je hranice, kterou Intel bezpečně překonal v posledních čtyřech kvartálech.

Z jiných než akciových investic stále nabízejí příležitosti komodity. Pro spekulativní investory může být zajímavý americký zemní plyn. Do USA se blíží polární cyklona, a země tak očekává velmi tuhé mrazy ke konci prosince a začátku ledna. V Evropě může být cena plynu podpořena pokračujícími problémy kolem Nord Stream 2. Jedná se však o velmi volatilní komoditu. V posledních dnech se dařilo cenným kovům, zlato pak opět překonalo hranici 1800 USD / troyská unce. S růstem nervozity na akciových trzích se může zlatu a stříbru dále dařit. Aktuálně stojí za vyzdvižení investice do nemovitostí, zejména pak formou nemovitostních fondů, do jejichž výnosů se díky inflačním doložkám v nájemních smlouvách už příští rok promítne letošní zvýšená inflace.

Jaroslav Tupý, analytik Purple Trading:

V poslední době jsem své portfolio nerozšiřoval, spíše jsem snižoval svou expozici v některých, především technologických titulech, které jsou obsaženy v indexu Nasdaq. K tomuto kroku jsem postupně přistupoval již během posledních měsíců poté, co se v projevech jednotlivých členů amerického Fedu zvyšoval požadavek na rychlejší ukončení kvantitativního uvolňování a zvýšení základní úrokové sazby. Pokud bych se rozhodl přece jenom nakupovat, pak bych se zaměřil na energetické zpracovatelské společnosti. V rámci jiných než akciových investic plánuji restrukturalizovat svůj nemovitostní fond, tedy odprodat kancelářské nemovitosti a spíše se orientovat na nákup bytových nemovitostí. V lednu budou kapitálové trhy určitě ovlivněny zpřísňováním měnové politiky, kterou zahájily prakticky všechny významné centrální banky. Je dost pravděpodobné, že především technologické tituly budou mít ještě snahu profitovat během maximálně prvního kvartálu z dobrých výsledků americké ekonomiky a nízkých výnosů z amerických desetiletých dluhopisů.

Tomáš Pfeiler, portfolio manažer společnosti Cyrrus:

V současnosti se nacházím ve vyčkávacím módu. Trhy jsou stále drahé. Viděli jsme zcela nelogickou bezprostřední reakci investorů na prosincové zasedání Fedu. Ta mě utvrzuje v názoru, že burzy odporují gravitaci a přestávají se řídit fundamentální logikou, což nikdy nevěstí nic dobrého. V každém případě v hledáčku mám akcie navázané na sektor cestovního ruchu. Právě toto odvětví by mělo letos projít normalizací – s tím, jak postupuje vakcína proti covidu nebo léky na covid. Jako zajímavé se mi jeví akcie společnosti Booking, které se obchodují na výrazně atraktivnějších násobcích než konkurent Airbnb. V rámci stejné investiční teze zvažuji i nákup akcií Delta Air Lines. V obou případech bych však vyčkával na určitou korekci.

Tomáš Vlk, hlavní ekonom Patria Finance:

Klíčové téma, které se přenese i do ledna a dalších měsíců, je inflace. Její vrchol, přechodnost a následný pokles se budou odhadovat s každým novým údajem. Důvod se nabízí: Fed končí s pumpováním peněz do ekonomiky a nastoupil na cestu zvyšování sazeb. Zatím je výhled nastaven tak, že by se s tím akcie měly vypořádat, ale agresivnější postup by už trhy pravděpodobně bolel. Za vedlejší témata bych považoval omikron nebo rozhodnutí EU o taxonomii, neboť zelená politika bude trhy ovlivňovat stále větší silou. Dluhopisy podle mě stále nepředstavují alternativu k akciím, neboť inflace i politika centrálních bank budou působit proti nim. Koncem roku jsme u akcií viděli poměrně nervózní reakce na nové události a je třeba počítat s tím, že do hry vstoupí slabší likvidita. V lednu by se trhy měly více srovnat a umožnit jasnější výhled.

Martin Mašát, vedoucí investičního oddělení a ekonom investiční společnosti Partners:

Stále platí, že veliký potenciál vidíme v akciích ČEZ, který do budoucna vydělá nejen na tlaku na zelenou energii, ale i na přílivu nových klientů od zkrachovalých dodavatelů. O růstu cen elektřiny ani nemluvě, vždyť jen letos vzrostla cena elektřiny s ročním dodáním o 362 procent. Jinak platí to co před měsícem. Obecně věříme finančnímu, energetickému a spotřebnímu sektoru. Důvody jsou stejné: růst úroků, vyšší ceny energií a inflační hlad po zboží. V poslední době vidíme i poptávku po konzervativnějších dluhopisových investicích.

Anketní odpovědi nepředstavují investiční doporučení.

Zdroj: ekonom.cz