Chuť Čechů investovat loni vytáhla tržby Partners o polovinu. A zájem potrvá

Rekordní nárůst zájmu o hypotéky a také investování jsou specifikem loňského roku. A inflace bude zájem o investice lidí v Česku táhnou i letos, kvůli vyšším úrokovým sazbám a vysoké ceně nemovitostí to ale s hypotékami bude naopak, míní Petr Borkovec, ředitel finančně poradenské společnosti Partners, která loni dosáhla obratu 2,35 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 44 procent. Tržby celé skupiny Partners loni stouply stejnou měrou na 3,1 miliardy korun. Jedním z hlavních cílů pro letošek je spustit vlastní banku.

Vydáno: 21. 2. 2022
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

Investice činily u Partners 28 procent obratu, stejně jako hypotéky. Celkem Partners sjednala úvěry za 45 miliard korun, z toho 40 miliard korun bylo v hypotékách.

„Loňský rok byl specifický v obrovském zájmu o investice. Ukázalo se, že v ekonomice a domácnostech je vysoká míra peněz. Způsobil to nejenom přehřatý pracovní trh, daňový balíček a zároveň i vysoká míra úspor, kdy Češi neměli za co utrácet,“ říká Borkovec s tím, že míra úspor vystoupila až ke 20 procentům.

Češi inevstovali rekordní množství peněz

V jednorázových investicích Partners klientům zainvestovala 6,6 miliard korun, v pravidelných ročních platbách pak 1,35 miliardy korun objemu ročních plateb, což meziročně představuje růst o 118 procent v jednorázových investicích a 70 procent v pravidelných. „Jen miliardu poslali klienti sami bez doporučení poradců což je výjimečné," přibližuje Borkovec.

Průměrná pravidelná platba klientů Partners do investic se pohybuje okolo dvou tisíc korun, u jednorázových investic je to 200 tisíc korun. Partners tak mají pod správou 28,8 miliard korun.

Zájem o investice bude podle Borkovce narůstat i v tomto roce, a to nejenom kvůli inflaci. „Pracovní trh bude nadále přehřátý a každý, kdo bude chtít práci mít bude. Růst bude i reálná mzda. Lidé tak budou nadále mít zájem svoje peníze investovat,“ představuje svůj výhled Borkovec. Inflace se podle něj koncem roku bude pohybovat kolem pěti procent.

Skupina v průběhu loňského roku otevřela stou pobočku Partners Market a aktuálně jich má zhruba 110. „Letos plánujeme mít celkem 140 poboček. A až budeme letos spouštět Partners Banku, měli bychom se tak hned stát pátou největší bankovní pobočkovou sítí na českém trhu,“ upozornil obchodní ředitel skupiny Partners Jan Brejl.

Zdroj: newstream.cz