Snad měli dobrou pojistku. Marodi jsou i mezi hvězdami

Vedle špatné formy je to asi největší postrach fotbalistů. Zranění. Kazí sny i celé kariéry a berou tituly. Vybrali jsme pět fotbalistů, kteří by o tom mohli vyprávět.

Vydáno: 17. 1. 2023
Kategorie: Pojistím se
Zdroj: PartnersNews

Tomáš Rosický

Skvělý hráč, skvělá kariéra, ale mohlo to být ještě větší. Kdyby Rosický nebyl skleněný. Dobře je to vidět na statistice z jeho nejdelšího působení v Arsenalu. Za deset sezon mohl nastoupit do 380 zápasů, naskočil ale jen do 170 (45 %). I tak ho fanoušci Gunners uctívali. „Pokud milujete fotbal, milujete Rosického,“ shrnul to i za ně trenér Arsène Wenger.

Arjen Robben

Zdravotní výpadky ho trápily po celou kariéru. Jednou ho zlobila podkolenní šlacha, pak zas stehenní sval. Vždycky se ale dokázal vrátit a stal se legendou Bayernu. Podle francouzské stránky PopFoot přišel kvůli zraněním o 243 zápasů, což je zhruba šest kompletních sezon.

Marco Reus

Ofenzivního záložníka Dortmundu připravilo zranění o titul mistra světa v roce 2014. V přípravě těsně před šampionátem si poranil kotník a do Brazílie nejel. Kvůli zranění přišel i o následující mistrovství Evropy a prokletí pokračuje také letos. Kotník opět nevydržel, a tak se s německým nároďákem nepodíval ani do Kataru.

Ronaldo

Před CR7 tu byl Ronaldo 9, který na hřišti utekl všem. Góly taky dával jak na běžícím pásu. Když byl tedy zdravý. Celou kariéru ho zrazovala kolena, kromě toho se ale zapsal i záhadným kolapsem před finále na MS 1998 s domácí Francií. Nakonec do zápasu nastoupil, ale na hřišti byl jen jeho stín. Vynahradil si to o čtyři roky později, kdy Brazílii dovedl na vrchol.

Jan Baránek

Zranění netrápí jen zahraniční hvězdy. Odchovanec Baníku, stoper Jan Baránek, odehrál za tři sezony v dresu Plzně třicet devět zápasů, dal pět gólů a ve 24 letech skončil kariéru kvůli vleklému zranění kolene. Jeho asi nejslavnější moment přišel na podzim roku 2015, kdy gólem přispěl k porážce Sparty a tím i ke čtvrtému titulu Viktorie. 

Jak si pojistit zdraví a život?

Špatné zdraví nemusí potopit kariéru jenom fotbalistům. Pomoct může životní pojištění. Ale jen dobře sjednané. Projděte si základní pravidla.

Kryjte vážné zdravotní potíže

Na krátkodobé výpadky příjmu se životní pojištění nehodí. Peníze, za které se pojišťujete, by měly sloužit na krytí největších nebezpečí – úmrtí, invalidity, vážných úrazů a onemocnění s dlouhodobými nebo trvalými následky.

Pozor na investičko

Životní pojištění má krýt zdravotní rizika, investovat je lepší jiným způsobem. Profesionální sportovci často sedí na balíku peněz, takže se k nim snaží dostat i „finanční pijavice“, které nenabízejí kvalitní službu, ale chtějí se jen nepoctivě obohatit. Dobré zajištění proti velkým životním průšvihům se dá pořídit už za pár tisícovek měsíčně.

Zvažte, k čemu má životko sloužit

Vaše zdravotní problémy se netýkají jen vás, ale i vaší rodiny, která by měla zůstat v případě neštěstí zajištěna. Zjistěte si limity plnění a promyslete, které životní trable by pro vás a vaše blízké byly skutečně vážné. Je totiž velký rozdíl pojistit se proti tomu, že nedokážete profesionálně sportovat, nebo že ani nevstanete z postele.

Není invalidita jako invalidita

Profesní invalidita – tedy když se pojišťujete pro případ, že nebudete moct vykonávat svoje povolání, v tomto případě fotbal – je něco jiného, než jak definuje invaliditu stát. Pro první variantu potřebujete speciální pojištění. Pojištění proti profesní invaliditě české pojišťovny nenabízejí, v případě potřeby si musíte sjednat pojištění od specializované zahraniční pojišťovny.

Specifika pro sportovce

Některé pojišťovny mají vykonávání profesionálního sportu ve výlukách. A pokud u nich nemáte na tuto činnost připojištění, spláčete v případě pojistné události spojené se sportem nad výdělkem. Zjistěte si proto dobře, jak se to má s konkrétními podmínkami vaší smlouvy.

Pojištění proti zdravotním těžkostem spojeným s povoláním má smysl sjednat co nejdřív. Ve chvíli, kdy už má sportovec za sebou vážná zranění, fotbalista nejčastěji přetržené kolenní vazy, úrazy kotníku a podobně, zahrnují pojišťovny tyto komplikace do výluk. Proti opakovaným zraněním jsou pak v podstatě nepojistitelní.

Tipy pro sportovce připravil Martin Švec, ředitel pojišťovny Simplea.

Zdroj: fotballclub.cz